Pomes del Cadí

Les pomeres van ser un cultiu de referència a gairebé tot el Pirineu durant els anys 70 del segle passat.

Era especialment coneguda i popular arreu del país la poma camosa, que en els seus anys d’esplendor va donar riquesa a la Ribera d’Urgellet, però certament cada poble tenia la seva varietat i la pomera es cultivava des d’Alp fins al Pont de Suert, passat per Ansovell, Vilanova de Banat o Arfa. Era un cultiu estès arreu de les comarques de muntanya.

pomes-cadi-4-02

Actualment al Pirineu es treballa per tornar a posar en valor la poma de muntanya. El clima, el terreny i l’alçada, fan que la poma que es cultiva al Pirineu tingui una qualitat gastronòmica molt semblant a la reconeguda poma dels Alps. En aquest sentit, un grup de joves emprenedors i Cal Ponsa d’Arfa, l’any 2012, constitueixen Pomes del Cadí, seguida de diferents projectes a Llesp, a Sant Llorenç de Morunys, Nèfol a la Cerdanya, Esterri d’Àneu, i Vielha.

El projecte es va iniciar per diversificar l’empresa i per recuperar el cultiu de la poma, l’any 2012, plantant 4,2 hectàrees de pomeres. Les pomes són de les varietats Golden, Gala i Granny Smith i la tardor del 2014 es van començar a comercialitzar, convertint-se així en la primera plantació comercial de l’Alt Urgell dels darrers 30 anys. Una part de la finca està destinada a l’IRTA (l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) per tal de cultivar-hi varietats noves que estan en estudi.

Les principals característiques de les pomes que es planten als terrenys de Cal Ponsa  són la duresa, que fa que la fruita sigui molt cruixent, i l’acumulació de sucre, que la fa molt dolça.

Veure article al diari Segre Veure article al diari Nació Digital