parque_natural_cadi_moixero_clip_image006

El Parc natural de muntanya del Cadí-Moixeró es va crear el juliol de 1983 com a necessitat de protegir l’àrea de la serra del Cadí. Té una superfície de 41.342 hectàrees, un dels parcs naturals més grans de Catalunya conjuntament amb el recent Parc Natural de l’Alt Pirineu. Està format per tres comarques: l’Alt Urgell, el Berguedà i  la Cerdanya.

Als 17 municipis inclosos al Parc hi ha, a més de les belleses naturals que dóna l’abrupta orografia, l’aigua i la vegetació, una sèrie de llocs d’indubtable interès i atractiu. Des del punt de vista històric, destaquen els nuclis medievals de Bagà, que fou capital de la baronia de Pinós, i Bellver de Cerdanya, centre d’una antiga batllia.

Hi ha bon nombre de poblacions que mantenen la seva arquitectura rural tradicional i el seu tipisme, com és el cas de Castellar de n’Hug. Altres pobles amb gran interès i bellesa són: Saldes (amb les restes del seu castell), Montellà, Tuixén i Josa de Cadí, i altres nuclis més petits situats en bells paratges com Torres d’Alàs, Cornellana, el Quer Foradat, Adraén, Cava, Ansovell, Gisclareny, Gréixer, Gósol (on Picasso va pintar el 1906 obres).

L’activitat per excel·lència al Parc és l’excursionisme: el muntanyenc trobarà una extraordinària varietat d’itineraris i senders senyalitzats, que s’adaptaran – segons els graus de dificultat – a les seves aptituds. Cal disposar d’un equip adequat, bon calçat, i roba d’abric encara que sigui a l’estiu, així com tenir una bona preparació i experiència en els itineraris de més dificultat.

El parc natural té més de 400 km de senders senyalitzats. Les zones de més tradició per a l’escalada són la cara nord del Pedraforca i a la paret nord de la serra del Cadí, on hi ha diverses canals de neu i gel de diversa dificultat.

Pel que fa a la caça, destaca la Reserva Nacional de Caça del Cadí creada el 1966, on l’isard és la peça per excel·lència. En general la pesca hi és prohibida, ja que bona part dels rius són refugi de pesca, però també hi ha zones de pesca controlada.

Durant l’hivern es poden fer sortides, guiades si es vol, amb raquetes de neu, per conèixer la vida de la natura.