Claustro_de_la_catedral_de_La_Seu_d'Urge

A cinc minuts en cotxe trobem el nucli urbà i capital de comarca de la Seu d’Urgell amb 11.000 habitants, i tots els serveis necessaris per al turisme, com també els emblemàtics monuments romànics i el museu diocesà.

La Seu es troba en una cruïlla ancestral de camins. A l’edat del bronze ja hi havia un poblat dalt del turó de Castellciutat. Els romans van construir un petit nucli a la plana. Amb la consagració de la primera catedral, a partir del segle V, la importància de la ciutat d’Urgell va començar a créixer de manera exponencial. La seva posició estratègica i la potència política del bisbat van consolidar la Seu com una de les ciutats més importants de la Catalunya medieval. Avui és una ciutat activa, centre de serveis i capital cultural d’una àmplia àrea pirinenca.

La Seu monumental:

La Catedral de Santa Maria del segle XII és l’edifici més emblemàtic de la ciutat i és l’única catedral romànica de Catalunya. El claustre, adossat a la façana sud del temple, disposa d’uns capitells decorats amb una gran varietat de motius, des dels vegetals fins a les representacions de monstres. Aquest acull a l’estiu la representació del Retaule de Sant Ermengol.  

Captura de pantalla 2014-12-11 a les 11.16.58

– Museu Diocesà: Aquest museu acull una valuosa col•lecció d’art religiós, procedent de tot el bisbat.

– Biblioteca de Sant Agustí: La Biblioteca de Sant Agustí ocupa el recinte de l’antiga església del convent de Sant Agustí.

– Carrer dels Canonges amb la casa Luna i la casa del pelegrí

– Carrer Major amb les Mesures de la bladeria

– Parc del Valira: Ubicat al costat del riu Valira, aquest parc acull una rèplica del claustre de la Catedral , construït el segle XX i dissenyat per l’escriptor i urbanista Lluís Racionero. Als capitells de les columnes s’hi ha esculpit els personatges més rellevants del segle XX.

 

La Seu en Panoràmica:

Ciutat La Seu d’Urgell Capital de L’Alt Urgell Altitud 690 metres Situació geogràfica A la plana de l’Urgellet, entre els rius Segre i Valira, dominada per la serra del Cadí, entre el Pirineu axials i el Prepirineu. Limita amb L’Urgellet limita amb el Principat d’Andorra, el Baridà i el Pallars Sobirà.